Tibia kırığı nedir, kaynama süresi ne kadardır?

Sinan KaraoğluDizYorum Yapın

Tibia kırığı nasıl olur:

Tibia kırığı ve şaft kırığı tedavisi nasıl olur? Tibia kemiği bilek ile dizimizin arasında bulunana kaval kemiği olarak da bilinen kemiğimizdir.

Özellikle tibia da diğer kemiklerimizi saran bir kas grubu yoktur ve darbelere biraz daha açıktır.

Travmalarda darbe alması nedeniyle tibia kırığı yoğun şekilde görülmektedir. Tibia kırığı özellikle trafik kazaları, yüksekten düşme, spor özellikle kayak, futbol, amerikan futbolu gibi branşlarda sık olarak görülmektedir. Genellikle hasta şiddetli ağrıdan ve ayakta durmadaki zorluktan dolayı bu kemiğin kırıldığını kendisi de  fark eder. Tibia kırığı tedavisinde yaralanmanın nasıl olduğunun, ne boyutta olduğunun bilinmesi ve ardından muayene ve röntgen gibi tetkiklerle sürece başlanması gerekir. Gerekli görülürse mr tetkiki de yapılabilir.

Tibia kırığında tedavi de kırığın şekli(düz veya yatay oluşu),kırığın tek bir yerden değil parçalı oluşu da tedaviye veya tibia kırığının iyileşme süresini direk olarak etkilemektedir. Tibia kırığı tedavisinde atel ,alçı, intramedüller çivi,eksternal fiksasyon yöntemi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Tibia kırığı iyileşme süresi kırığın, hastanın, ameliyatın ve fizik tedavi süreciyle doğrudan etkilidir.

Prof.Dr.Sinan Karaoğlu’na gelen sorular ve cevapları :

tibia kırığı nasıl olur

Tibia kırığı iyileşme süresi :

Soru 1 : Merhaba, 3 ay önce geçirdiğim trafik kazası sonucu 2 parçalı tibia şaft kırığı nedeniyle kapalı ameliyatla 10 mm*28 cm intra medüler çivi kanala yerleştirildi. 2 ay sonra ayağıma yavaşça ağırlık vermeye başladım. 3. ay sonucunda da kaynamanın çok iyi olmaması nedeniyle bileğime yakın olan 2 vida lokal anesteziyle çıkarıldı.

Bu işlem yapılalı 4 gün oldu; ancak kemiğimdeki ağrılar -ayağıma bastığım zaman yoğun olmak üzere- hala devam ediyor, bu normal midir?

Bu tibia şaft kırığının kaynama süresi nedir? Kaynamayı hızlandırmak için benim yapmam gerekenler nelerdir? (24 yaşındayım, sigara kullanmıyorum ve herhangi bir rahatsızlığım bulunmamakta).

Cevap 1: Gerekenler zaten yapılıyor anladığım kadarıyla. Sigara içmemeniz, yaşınız vs düşünülünce tibia kırığı  kaynamasının 2 ay içinde tamamlanacağı beklenir.

Tibia Kırık Ameliyatı ve Tibia kırığı sonrası yürüme :

Soru 2  : İyi günler, ben 56 gün önce düştüm ve sağ tibia kemiğimde parçalı kırık oluştu ve kırık ameliyatı geçirdim ve plak vida takıldı. İlk iki hafta atel, sonra dört hafta alçıda kaldı. alçı çıktıktan sonra 6 hafta daha basmamam gerektiği söylendi.

Kırık iyileşme süresi nedir ? Bu tür durumlarda tekrar yürüyebilme süresi nedir? 37 yaşındayım, bir çocuk annesiyim ve sigara kullanmıyorum. Merak ettiğim bir ayrıntı da bu çivilerin hangi maddeden yapıldığı, metal dedektörlerinde sorun yaşar mıyım?
ilginize teşekkürler.
Cevap 2 : Metal dedektörde sorun yaşarsınız. Genelde nikel alaşımlardan yapılır (krom kobalt nikel gibi) Ancak son zamanlarda titanyumlar daha fazla kullanıma girdi. Doktorunuza sormanız daha doğru olur. Tekrar kırık sonrası  iyileşme ve yürüme süresi kaynama durumu ile doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden süre vermek yanıltıcı olabilir ancak yaklaşık 3 ay kadar tahmini bir süre verilebilir.

Tibia ve talus kemiğinde kırık:

Soru 3 : Almanyada yasiyorum, Türkiyede izine geldigimde çatıya çıktım ve anten ayarlarken düştüm.Yurt disi sigortalisiyim. 15.01.2012 de Almanyaya geldim. Alman SGK Kurumu bana hosgeldin dedi, artik bizim hastamissin burada tedavi göreceksin dedi. (niyetim tedavimin doktorum tarafindan türkiyede olmasi idi)
Benim sol ayak tibia kemiginde ve talus kemiginde parcali kirik var.

Fiksatür yontemi ile 120 gündür yatiyorum, TÜRK doktorum Sayin Mustafa Sedat Bulut (Cok cok degerli muhterem hocam) 10/10/2011 de tibia parcali kirik, talus üc parca kirik olmak üzere 6 saat ameliyat gecirdim. Hocamin fikrine saygi duyuyorum bana dedi ki : ( 6 ila 9 ay icinde ayagin bu sekliyle iyi olacak dedi ama)

Alman doktorlar ise tedavinin yanlış oldugunu fiksatürün cikartilip kırık bölgenin sabitlenip civatalanmasını öneriyor.
Bende Mustafa hocami aradim bana (Sakin ayagina dokundurma bu şekilde iyileşecek dedi,ben civatalamayi bilmiyormuydum dedi  ? Ne yapmam lazım ne önerirsiniz ?
Almanyanin en ünlü Giessen unfal klinigine gitmiştim.
Cevap 3: Madem sigortanız Türkiyede tedavinize izin vermiyor, Giessen’ de Erhan Başad isminde çok değerli bir ortopedist meslekdaşımız var. Onu bulmaya çalışın.

Soru 4: Merhaba , 2008 de trafik kazası geçirdim sol kalça femur tibia ve diz kırığım var 9 defa ameliyat oldum. Ağrım çok ve yeşil kartlıyım diye kimse yardım etmiyor sizden yardım bekliyorum
Cevap 4 : Özel bir hastanede çalıştığımdan Yeşil kartlı hastaya bakmamız şu anki sağlık bakanlığı uygulamalarına göre mümkün değil.
Soru 5 : Tibia kırığı, hocam benim kaval kemiğim 5 ay önce parçalı kırıldı ve doktorlar 5 yerden vidaladılar. ve vidalar 3 gün önce çıkartıldı ve yarım alçıya alındı. ve doktor o alçı 4 gün duracak dedi.ve yarın çıkartacam alçıyı.
hocam ben eskisi gibi ayamı iyicene büküp açabilirmiyim,ve bütün hareketleri yapabilir miyim?ve eskisi gibi yürüyebilir miyim?
Cevap 5 : Kırık ekleme çok yakın değilse, büyük ihtimalle hareketler eskisi gibi olacaktır zamanla. Kaynama sorunu yoksa, yürümeniz de eskisi gibi olacaktır.

Tibia kırığı soruları:

Soru 6 :Tibia saft kırığı, 3 ay önce geçirdiğim trafik kazası sonucu 2 parçalı tibia şaft kırığı nedeniyle kapalı ameliyatla 10 mm*28 cm intra medüler çivi kanala yerleştirildi. 2 ay sonra ayağıma yavaşça ağırlık vermeye başladım, 3. ay sonucunda da kaynamanın çok iyi olmaması nedeniyle bileğime yakın olan 2 vida lokal anesteziyle çıkarıldı. Bu işlem yapılalı 4 gün oldu; ancak kemiğimdeki ağrılar -ayağıma bastığım zaman yoğun olmak üzere- hala devam ediyor, bu normal midir? Bu kırık için ortalama kaynama süresi nedir?

Kaynamayı hızlandırmak için benim yapmam gerekenler nelerdir? (24 yaşındayım, sigara kullanmıyorum ve herhangi bir rahatsızlığım bulunmamakta).
Cevap 6 : Gerekenler zaten yapılıyor anladığım kadarıyla. Sıgara içmemeniz, yaşınız vs düşünülünce kaynamanın 2 ay içinde tamamlanacağı beklenir.
Soru 7 : iyi günler hocam ben milli güreşciyim tibiama ve fibula kemiğime pilatin takıldı tibiaya çivi cakıldı fibulaya ise plak konulup 4 vida uygulandı kaynama tamamlandıgından yaklasık 10 gün önce platinler alındı acaba kac gün sonra ayagımın üstüne basmalıyım ve idmanlara nezaman başlayabilirim hocam tibiadan cıkan platının yeri çabuk dolarmı filmlerimi size göndermek isterim bu sitede ole bı şansımız varmı acaba ?
Cevap 7 : sinankaraoglu@hotmail.com adresine veya websitemize gönderebilirsiniz. Bu soruları 1 ay sonra çekilen filmlere göre vermek uygun olur. bir baston vs destek kullanarak dikişler alındıktan sonra basarak yürüyebilirsiniz sanırım.

Soru 8 : Hiperintens nedir?
Diz agrısı için emar çektirmiştim emar raporunda şöyle bir sonuç yazıyordu.Sol tibia proksimal metafizodiafizer bileşke düzeyinde lateralde10+5mm boyutunda TIAhipo T2A hiperintens yeğ baskılı T2A görüntülerde hiperintens lezyon izlenmektedir.Bu durumu merak ediyorum bana yardımc oluranız çok sevinirim çok teşekkür ediyorum.Zaman zaman bacağımda ağrı duyuyorum neler yapmam gerekir ?
Cevap 8 : Muhtemelen dizinizin ağrısı ile ilgili olmayan tesadüfi saptanmış bir lezyondur. Merak edecek bir durum olmama ihtimali yüksek. Ancak kesin cevap için mutlaka doktorunuzla görüşün.
Soru 9  : Merhaba Hocam, Temmuz ayı başlarında tatilde yüksekçe bir yerden atlarken dizimi burktum. Buz tedavisiyle beraber ağrı kesici, kas gevşetici ve krem tedavisi gördüm.
Ağrım geçmeyince mr çekildi, ağustos başlarında. Sonuçları şöyle: İntraartiküler sıvı artışı izlendi. Tibia medial ve lateral platosunda interkondiler eminensiada medülla trabeküler ödem lehine sinyal artımı saptandı. Diğer açıklamalar normaldir şeklinde yazılmış.
Gittiğim doktor ortalama olarak 6 aylık sürede eski halime dönebileceğimi, 3 ay üzerine basmamam ve buz uygulamasına devam etmem gerektiğini söyledi, yüzmemi önerdi. Ayrıca dizimi hareket ettirmemi, 6 ay boyunca da zentius D tabletini 2*1 kullanmamı önerdi.
Değnek kullanıyorum,diz bölgesinde şişlik, öne doğru hareket kısıtı var ve zaman zaman da ağrım oluyor. (Dizimi öne tam olarak düz uzatamıyorum) Yüzmeye bu hafta başlayacağım, ancak fizik tedavi de gerekir mi? Kemik ödeminde ne tip uygulamalar yapıyorlar? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Saygılarımla
Cevap 9 : Size önerilen tedavi gayet uygun. Devam etmenizi öneririm geçmiş olsun

Fibula kemiği kırığı iyileşme süreci :

Soru 10  :Merhabalar Sayın Hocam.yaklaşık 2 yıl önce geçirdiğim trafik kazası sonucu sağ ayak fibula kemiğinde kırık meydana gelmiş aynı zamanda topuk çıkığıyla beraber bağ kopmaları olmuştu.
Bundan yaklaşık bir ay önce uzun süreli ayakta durduktan sonra veya yorulduğum zamanlar da ayağımda ağrı ile beraber aksama meydana geliyordu.

İlk defa mr çekildi ve mr sonucu :  Sağ tibia distal kesimi anteroinferiorunda T1A sekanslada hipointens,T2A sekanslada hiperintens yapıda 14×8 mm boyutlarında osteokondral lezyon izlenmiştir.Tarif edilen lokalizasyonda komşu talardomda ödem ve 9×6 mm boyutlarında osteokondral lezyon mevcuttur.Tibiotalar eklem anteriorunda İVKM sonrasında heterojen şekilde minimal kontrast tutulumu gösteren 19×12 mm boyutlarında sinovial doku ile uyumlu görünüm izlenmiştir.
Kalkaneusun izlenebilen kesimlari ve talaolkalkaneonaviküler eklemler normaldir deltoid ligament normaldir aşil tendonu normaldir.İyileşmediği takdirde dizden ayak bileğine kıkırdak alırız dedi.Mr sonucuna göre önerileriniz nelerdir ?
Cevap 10 : Öncesinde mutlaka artroskopi yapılması ve kissing lesion (karşılıklı yüzeylerde kıkırdak probleminin olması) olmadığı teyid edilmelidir. Eğer tek taraflı ise bahsettiğiniz yöntem (mozaikplasti) yapılabilecek yöntemlerden biridir. Ayrıca kıkırdak hücre kültürü ve nakli de yapılabilir.
Soru 11 : Merhaba; ben 49 yaşında bir bayanım, 5 yıldır dizlerimde hassasiyet var doktorum devamlı dizlerime dikkat etmem gerektiğini söylüyordu, 3 ay önce evde önce dizimi vurdum daha sonrada sebepsiz bir şekilde yere düştüm ve dizim kitlendi ve bir kıt sesi geldi.
İçerden döndüğünü düşündüm, doktora gittiğimde doktor bir kırık olmadığını fakat bir doktora başvurmam gerektiğini söyledi.Mr da;
-patella laterale tilting göstermektedir. tibia lateral epikondil arka konturunda transvers seyirli fistül hatta ve çevresinde medüller ödem görünmektedir.
-anterir çapraz bağ ödemlidir.
medial menisküs arka boynuzda alt yüze konturu açan grade II yırtık görülmektedir.
deniyordu.
Doktor bir kutu metafort, fastgel, prepagel ve buz önererek 1 ay sonrası randevu verdi.Gittiğimizde iyileşme vardı fakat uzun süre hala ayak da kalamıyorum, sokakda yürüyemiyorum, ayakda kaldığımda menisküs yırtıklarının olduğu yerde ağrılarım oluyor. Sizce normal mi, iyileşmem ne kadar sürer ?
Cevap 11 : Sanırım sadece ilaç tedavisi yetersiz kalmış. Mutlaka bir egzersiz programı alabileceğiniz bir spor hekimi, ortopedist ya da bir fizyoterapiste başvurmanızı öneririm.

Ayak bileği Kırılması

Soru 12 : 22 yaşında erkek kardeşim maç sırasında sol ayak bilek kemiği kırıldı ve platin takıldı.
1 ay alçıda kaldı alçıdayken ayağı takılıp tekrar düştü doktora gittik ciddi bir durum yok dedi. Açıldıktan sonra sekerek yürüdü ayağını bükemiyor.
Tomografi çektirdik sonucu aşağıdaki gibidir konu ile ilgili görüşlerinizi rica ederim
Medial malleol düzeyinde meduller kemiğe uzanım gösteren fiksasyon materyali izlenmiştir Aksiyal incelemede medial malleo tibia düzlemine göre hafif anteriora deplase olarak fiksasyon görülmektedir.
Cevap  12 : Muayene ve filmleri görmek önemlidir. Deplasman miktarı fazla ise tekrar ameliyat da gerekebilir.

Stres kırığı ve stres kırığı belirtileri

Soru 13  : Ben 20 yaşındayım ,yaklaşık 10 ay önce sağ bacağımda tibia plato parçalı kırığı nedeniyle bir ameliyat geçirdim. Ameliyattan 6-7 ay sonra ağırlığımın neredeyse % 80 ini verirken sağ ayak bileğimde stres kırığı meydana geldi.
Yakın zamanda iyileşmeye başlamıştı ki çok ufak bir zorlamada yine eski acı verici haline döndü.

Doktorum baştan beri hiç fizik tedavi vermedi bunun stres kırığı oluşmasında bir etkisi var mıdır bunu merak ediyorum.İyileşmesi için gerekenleri yapmaya çalışıyorum merdiven inip çıkmıyorum , sıcak suyla kan dolaşımını arttırmaya çalışıyorum bunların yanında ağırlığımı da vermiyorum değnek kullanıyorum. 2. dönem okuluma devam etmem gerekiyor.
İyileşmeyi hızlandırmak adına kendi kendime yapabileceğim başka bir şeyler varmı ve fizik tedaviye başlasam şu aşamada stres kırığı için bana bir faydası olur mu, iyileşme süresi nedir bunlara cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Cevap 13  : Tabii ki stres kırığına fizik tedavi rehabilitasyonun  faydası olur. Ancak ftr yapılmamasının etkisi olmaz stress kırığı açısından. Tedrici artan bir şekilde yük vermek gerekir, kemiğin tam iyileşmesi için.